Навигация
Реклама
Реклама

Рекордні маршрути пернатих

Варто людині хоча б раз поспостерігати за птахами, як у нього виникає бажання дізнатися про них якомога більше.Особливо цікаво зазирнути в таємниці життя перелітних птахів, які роблять сезонні міграції.Щороку за короткий термін пернаті долають величезні відстані, дотримуючись постійних маршрутів, і прилітають на одні і ті ж місця гніздування і зимівлі.

Тонкодзьобий буревісник.

Алюмінієві або цинкові кільця бувають чотирнадцяти розмірів - діаметром від 0,21 до 2,2 см. На фото зліва - кільце затискають на лапці птаха щипцями.

Полярна крячок.

Мандрівний альбатрос.

Бурокрилая сивка.

Маршрути найвідоміших перелітних птахів-рекордсменів.

Висхідний потік теплого повітря птиці, наприклад грифи або лелеки, використовують для набору висоти і подальшого польоту.

Чудове ширяння дозволяє великим морським птахам годинами планувати над океаном, ні разу не змахнувши крилами. На малюнку показано, як альбатрос піднімається від поверхні води, де швидкість вітру менше, вгору, де швидкість вітру значно вище.

Сірий журавель. Фото Ігоря Константинова.

<

>

Про те, що птахи відлітають восени в далекі краї, а навесні повертаються, писав ще великий давньогрецький вчений Аристотель (384-322 до н.е.). Він поділив птахів на тих, хто живе на одних і тих же місцях круглий рік, і тих, хто відлітає або «зникає» на час, як це роблять, скажімо, пелікани, журавлі або ластівки. Сезонне зникнення і поява деяких видів птахів Аристотель пояснював своєю теорією, згідно з якою одні види птахів перетворюються в інші. Вчений також вважав, що багато птахів, наприклад лелеки, шпаки, сови, дрозди, качки, жайворонки, в холодну пору року впадають в зимову сплячку.

Вчений також вважав, що багато птахів, наприклад лелеки, шпаки, сови, дрозди, качки, жайворонки, в холодну пору року впадають в зимову сплячку

Майже дві тисячі років погляди Аристотеля залишалися непохитними. Згодом достовірних свідчень про міграціях птахів ставало все більше. У спробах їх пояснити виникали нові, абсолютно фантастичні гіпотези. Так, в середині XVI століття шведський архієпископ Магнус припустив, що ластівки відправляються зимувати на дно водойм. Через два століття англієць Джонсон доповнив цю гіпотезу оригінальним уточненням: ластівки спочатку збираються у велику зграю, утворюють в повітрі щільну грудку і лише потім падають на дно водойми.

Серед теорій, що пояснюють міграції птахів, зустрічалися і космічні. За однією з них, виходило, що птахи зимують не де-небудь, а на Місяці. Далі пояснювалося, що таку величезну відстань дрібні і слабкі пташки долають на спинах великих, сильних птахів. А куди потім дівається цей «суспільний транспорт», теорія замовчувала.

дороговказні мітки

До другої половини XIX століття з'явилися достовірні факти, що вказують на те, що європейські птахи відлітають на зимівлю в Африку і Південно-Східну Азію. Однак прямі докази стали накопичуватися лише тоді, коли орнітологи вирішили мітити птахів перед їх сезонними подорожами. Замість раніше існували найзручнішу мітку - легке нержавеющее цинкове кільце, на якому вибиті порядковий номер, дата і адреса, - придумав і вперше використав учитель з Данії Ханс Мортенсен в 90-х роках XIX століття. З тих пір мічення птахів називають кільцюванням. Один рух щипців - і колечко відправляється в подорож разом з пернатим господарем, щоб через якийсь час в іншій країні або навіть на іншому континенті його зняли з лапки птаха, записали число і час і вислали за вказаною адресою.

Кільцювання птахів набуло в світі величезний розмах. Тільки в США і Канаді окольцовано понад 50 млн птахів, і кожен рік в цих країнах кільцюють близько 600 тис. Птахів. Приблизно стільки ж птахів окольцовано в країнах Європи. У радянські часи у нас окольцовивалі понад 300 тис. Птахів в рік, зараз трохи менше. Росія входить в Міжнародний комітет з кільцювання птахів і співпрацює з національними центрами кільцювання в 55 країнах Америки, Європи, Азії та Африки.

Кольцевателі діють дуже обережно і часом хитромудро. Щоб спіймати птаха, вони використовують майже непомітні, найтонші мережі, які розвішують в місцях прольоту птахів на довгих жердинах або гілках дерев. Більш товсті мережі розкладають на землі, і птахи, захоплені в них лапками. Є навіть мережі, оснащені маленькими «ракетами». Коли птахи, склёвивая розсипаний на землі корм, підходять зовсім близько, «ракети» піднімають мережу в повітря, і та, падаючи, накриває зграю. А ще бувають мережі, які піднімаються і закриваються, як гаманець. Пастки для птахів роблять у вигляді широкої і довгою сітчастої воронки, що закінчується приймальні камерою. Для приманки в неї насипають корм. Використовують і такий прийом: вночі пролітних птахів подманивают особливими ліхтарями, а потім накривають мережею.

Крім кільцювання існують і інші прийоми мічення птахів. Наприклад, чайок з білим оперенням позначають рожевою або червоною фарбою. Стійка фарба довго не сходить, помітна здалеку і не заважає птахові жити.

У центри кільцювання повертається в середньому 3-5% кілець, але і цієї кількості достатньо, щоб отримати точну інформацію про те, куди і якими маршрутами птахи відлітають і повертаються додому.

Хто літає найдалі

Птахи дуже швидкі, надзвичайно витривалі, можуть літати на висоті кількох кілометрів і при цьому відмінно орієнтуються в небі. Серед них є справжні рекордсмени.

Абсолютним чемпіоном по дальності міграцій вважають полярна крячок - білого птаха розміром поменше чайки з чорної шапочкою і роздвоєним хвостом, за який її іноді називають морською ластівкою.

Гніздяться крячки на північному узбережжі Арктики і на вільних від льоду островах. Потомство з'являється на початку червня. А до кінця короткого полярного літа батьківські клопоти закінчуються. Пташенята вирощені і поставлені «на крило». Пора вирушати на зимівлю. Ось тут крячки і показують, на що вони здатні.

Одного разу на узбережжі Лабрадору окольцевали ще не вмів літати пташеня, а через 90 днів підросли молоду крячки спіймали на південно-східному узбережжі Африки в 14,5 тис. Км від гнізда. Цілком ймовірно, це був ще не кінець шляху, так як крячки зимують в антарктичних морях. Іншу крячки, що отримала кільце в наших арктичних широтах, виявили біля південних берегів Австралії, вона пролетіла щонайменше 22 тис. Км. Одні крячки летять до місця зимівлі через Тихий океан, інші вибирають шлях уздовж західних берегів Європи і Африки з заходом в Індійський океан.

З наближенням весни крячки спрямовуються в зворотний шлях і з'являються в рідних місцях, фактично облетівши земну кулю. Хтось із орнітологів сказав, що для такого літуна, як крячок, наша планета навіть замала.

Інші морські птахи теж здатні долати величезні відстані. Взяти хоча б мандрівного альбатроса. Ця велика біла птах з величезними, чорними на кінцях крилами розмахом до 4 м проводить в повітрі набагато більше часу, ніж на воді або суші. Альбатрос використовує в польоті повітряні потоки, і це дозволяє йому «ковзати» по повітрю, що не махаючи розкинутими крилами, а значить, витрачати мінімум зусиль. Видобуток він підбирає з води в польоті. Ні штормовий вітер, ні багатометрові хвилі йому не перешкода, величний птах ніби не помічає негоди. Мандрівний альбатрос, мігруючи, може пролетіти над океаном 15-20 тис. Км і зробити за рік «кругосветку».

Гніздовий період ці літуни проводять на маленьких острівцях Південної Атлантики. У альбатросів він надзвичайно довгий - понад 11 місяців. Коли пташенята стають «на крило», мандри батьків тривають. Шлях альбатросів лежить на схід уздовж сорокових широт Південної півкулі, прозваних «ревучими» через безперервні штормів. У цих широтах альбатрос здійснює обліт навколо Землі і через два-три роки (до наступного гніздування) виявляється у тих же острівців, де колись вилупився з яйця.

Ще один рекордсмен по міграціям - мор-ської тонкодзьобий буревісник. Його рідні місця - невеликі острівці Бассова протоки, що розділяє Австралію і острів Тасманія. З'явився пташеня посилено вигодовують обоє батьків, він швидко набирає вагу, обростає жирком і вже через півтора місяці важить більше дорослої птиці. Годівля триває три місяці, потім батьки прощаються з чадом і відлітають за своїми маршрутами. Що залишився без турботи пташеня деякий час голодує, а потім виявляє самостійність, починає потроху літати, ловити рибу і нарешті перший раз летить в далекі краї, щоб потім повернутися назад.

Спочатку Тонкодзьобий Буревісник направляються до Нової Зеландії, потім повертають на північ і, минаючи острова Океанії, виявляються біля берегів Японії. Далі їхній маршрут лежить уздовж нашого далекосхідного узбережжя до мису Дежньова. Деякі птахи перелітають Берингову протоку і потрапляють на острів Врангеля. Однак маршрут на цьому не закінчується. Від наших берегів вони направляються до Алеутських островів, звідки повертають на південний схід уздовж північно-американського узбережжя. Досягнувши Каліфорнії, птахи летять через Тихий океан до східних берегів Австралії. Далі трохи на південь, і ось уже попереду рідні острівці Бассова протоки і стара нора, яка занепала за час відсутності господаря і потребує ремонту. Річний маршрут через Тихий океан виглядає як гігантська петля довжиною 20-25 тис. Км. Можна, мабуть, вважати, що тонкодзьобий буревісник - одне з найдосконаліших літаючих істот, коли-небудь жили на Землі.

Маршрути морських перелітних птахів гігантської мережею накривають все океани, що займають близько 70% поверхні нашої планети. Але є птахи, які вчиняють перельоти в основному над сушею.

Через країни і континенти

Серед «сухопутних» літунів теж є свої рекордсмени. Одного з них звуть кулик-дутиша. Своє прізвисько він отримав через те, що самець, беручи участь в шлюбних іграх, надуває шию і видає глухе дудіння. Гніздиться кулик-дутиша в арктичній тундрі Канади, Аляски і Сибіру. Його перелітний маршрут - 14-15 тис. Км - проходить над великими рівнинами Північної Америки, через Мексику, країни Центральної Америки і закінчується на півдні південноамериканського континенту.

У сімействі куликів є й інші чудові літуни. Наприклад, бурокрилая сивка, який гніздиться в канадській тундрі. Після старту сивки летять на південний схід і скоро виявляються над холодними водами Північної Атлантики, недалеко від Лабрадору, Ньюфаундленду і Нової Шотландії. Сивок виручає їх незвичайна витривалість, адже сісти на воду вони не можуть. Сивки роблять трёхсуточний кидок через океан, долаючи без посадки за цей час майже 4 тис. км. Правда, частина птахів влаштовує собі перепочинок на Багамських і Антильських островах, але більшість в польоті не зупиняється, досягаючи зелених берегів Венесуели або Гвіани.

З рекордсменів з міграційних перельотів над сушею варто згадати деякі види ластівок, гніздяться в Північній і Центральній Європі і в Скандинавії. Свої маршрути довжиною 13 тис. Км вони прокладають через всю Європу і Африку.

Хороші літуни лебідь-шипун і лебідь-кликун, що гніздяться в глухих місцях Північної Європи і Азії, відлітають на зимівлю в Середземномор'ї, Іран, Афганістан, Південну і Південно-Східну Азію, а навесні одними з перших з'являються в рідних місцях. Не відстають від них і сірі журавлі. Ці птахи ретельно готуються до важкого перельоту, роблять пробні польоти, відпрацьовують злагодженість і ритм руху, підбирають зграї, тренують молодих птахів. Ритмічно змахуючи широкими крилами, журавлі летять клином. Одні направляються в Африку і, слідуючи вздовж Нілу, досягають Судану, інші перетинають Іран і зупиняються на берегах Перської затоки, треті з Сибіру потрапляють в Індію та Південно-Західний Китай, але у всіх випадках вони відлітають від будинку на 7-10 тис. Км .

До вересня відправляються в дорогу і білі лелеки. Їх маршрути, подоланні в основному планують польотом, пролягають над сушею. Водойми лелеки перетинають тільки тоді, коли видно протилежний берег.

Якщо лелеки гніздяться в Європі на захід від Ельби, то зграя летить до Гібралтару. Щоб форсувати саму вузьку, 16-кілометрову частину Гібралтарської протоки, птиці набирають велику висоту над Іспанією і починають планувати в Африку, використовуючи повітряні течії і висхідні теплові потоки. Частина птахів залишається на заході континенту, частина долає найбільшу пустелю світу - Сахару. Далі, відхилившись на південний схід і потім на південь, лелеки перетинають смугу екваторіальних лісів. Пролетівши майже три чверті африканського материка, вони фінішують в Південній Африці, залишивши позаду 12-13 тис. Км.

Якщо ж лелеки гніздяться на схід від Ельби, то зграї направляються до Босфору, огинають Середземне море зі сходу, пролітають над Палестиною, Єгиптом, уздовж долини Нілу і прибувають до Південної Африки, подолавши ті ж 12-13 тис. Км.

Варто сказати про пернатих, які ставлять рекорди висоти польоту. Це, безперечно, сірі гуси, яких бачили на висоті 8850 і навіть 9100 м над найвищими горами планети - Гімалаями. На таких висотах навіть тренованим альпіністам потрібні кисневі апарати, а перед сходженням необхідна акліматизація. До гусям це не відноситься. У польоті вони не менше півтора-двох діб можуть задовольнятися малим кількістю кисню і не втрачати працездатності.

Виглядає цей неймовірний переліт через Гімалаї приблизно так. Восени зграї сірих гусей збираються в Південній Сибіру, ​​відпочивають і годуються перед перельотом. В один із днів на світанку вони злітають, набирають максимальну висоту і направляються до гігантських гір, сяючим льодовиками і сніговими вершинами. На чолі зграї, що йде клином, летить досвідчений ватажок, знає все сідловини і проходи між горами. Багато годинник птахи знаходяться на 40-градусному морозі. Нарешті, піки «восьмитисячників» залишаються позаду. Ще два-три години польоту, і внизу з'являються пагорби і ліси Північної Індії. Ватажок вибирає місце для відпочинку, і смертельно втомлені птиці опускаються на маленький острівець в середині відокремленого озера.

Такі рекорди висоти під силу, мабуть, тільки гусям і, може бути, ще клушица. Більшість же птахів тримаються в перельотах на висоті близько 1500 м. У ясні ночі вони можуть підніматися навіть до 6 тисяч метрів.

На думку деяких вчених, в місця гніздування повертається приблизно 30% птахів, що полетіли на зимівлю. Решта гинуть через раптові перепади погоди, штормів, вітрів, заморозків, брак сил і інших труднощів. Але щороку восени інстинкт знімає мільйони птахів з насиджених місць, і вони відлітають за своїми, часто неймовірно довгим маршрутами, щоб пережити зиму, знову повернутися і привести на світ потомство, яке точь-в-точь повторить шлях своїх батьків.

#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.