Навигация
Реклама
Реклама

Тваринний світ холодних районів

Найхолодніші місця на нашій планеті - це Арктика і Антарктика. Антарктика - континент, покритий шаром льоду і снігу. Арктика - частково замерзлий океан, оточений тундрою. Ці два краю багато в чому схожі між собою: влітку сонце цілодобово не сідати за обрій - триває полярне літо, а взимку настає довга і дуже холодна полярна ніч. На суші практично немає їжі, тому більшість тварин селиться на узбережжі, добуваючи з океану планктон та іншу їжу.

Південний і Північний Льодовитий океан також є одними з найхолодніших місць на землі, але, незважаючи на це, вони багаті на живу природу. Велика частина Північного Льодовитого океану цілорічно покрита товстим шаром льоду. Влітку, коли вода багата планктоном, риби, тюлені, кити і морські птахи збираються в зграї для полювання.

Найхолодніші місця на нашій планеті - це Арктика і Антарктика

Всі полярні жителі, кожен по-своєму, пристосувалися до суворих умов життя: білі ведмеді обзавелися довгим і теплим хутром, а самці нарвалів - гігантським зубом, за допомогою якого вони можуть пробивати лід, утворюючи віддушини через які дихають всі члени стада.

Чемпіонами по витривалості низьких температур слід визнати антарктичних пінгвінів, зокрема імператорських. Зберігати достатню кількість тепла пінгвінам допомагає кілька куль щільного пір'я і товстий шар жиру.

Імператорський пінгвін має зріст до 120 см і масу близько 40 кг. Це найбільша морська птиця в світі. Харчується крилем і дрібною рибою. Птах громадська, живе численними угрупованнями до 10000 особин. Освіта пар і розмноження доводиться на строгий період антарктичної зими.

Гнізд не будує. Колонія розташовується прямо на льоду. У травні-червні самка відкладає одне яйце масою до 450 г і передає його самцеві. Чоловік приймає яйце на лапи, прикриваючи його спеціальною сумкою - особливої ​​шкірної складкою живота. Після цього самка відразу поспішає в океан харчуватися. Повертається вона аж через два місяці. Самець весь час нічого не їсть і ні на хвилину не перериває насиджування. Якщо пташеня вилупиться раніше, ніж повернеться мати, то самець підгодовує його живильною рідиною, яку виділяють залози стравоходу. Повертаючись, самка знаходить свою пару в багатотисячної колонії по голосу і приймає яйце або пташеня. Чоловік, який схуд більш ніж на третину своєї ваги, направляється до океану харчуватися.

Тваринний світ холодних районів також представляють кілька видів тюленів. Кільчаста нерпа - найменша серед полярних тюленів, поширена в Північному Льодовитому океані. Має довжину тіла не більше одного метра. Харчується рибою, переважно полярної Сайко. Більшу частину року перебуває в воді під льодом. Для збереження доступу до атмосферного повітря нерпа постійно контролює стан ополонці. Їй часто доводиться розгризати або розривати сильними кігтями передніх ластів намерзлий лід.

Кільчаста нерпа - єдиний з тюленів, який народжує потомство в підсніжних норах. Для цього самка з ополонки знизу прориває під снігом нору з камерою. Тут її Бєлєнького малюкові не холодно і цілком безпечно.

Тваринам тундри також доводиться переносити дуже низьку температуру до - 70̊ С. Серед постійних жителів холодних районів сокіл сапсан, краснозобая казарка, північний олень, песець, вівцебик, біла сова, пуночка, рогатий жайворонок, лемінг і ін.

Справжній корінний житель тундри Арктики - тундрова куріпка. Вона осіло живе навіть на заполярних островах Північного Льодовитого океану. Птах досягає довжини 33 см і має міцну статуру. Харчується нирками, листям і ягодами низькорослої рослинності. З настанням зими оперення куріпок біліє. Для захисту від морозів і сильних вітрів зариваються в сніг. Навесні під час токування самці видають дивно гучні і пронизливі крики. У кладці буває 10-15 яєць. Пташенят виховують батько й мати - незвичайна риса для представників родини Тетеруковіх.

Пташенят виховують батько й мати - незвичайна риса для представників родини Тетеруковіх

Самець куріпки самовіддано захищає потомство. Часто вдається до небезпечного для життя прийому: побачивши якогось хижака, він розпластується на землі і підпускає його ближче. Потім несподівано стрибає з гучним криком прямо на голову ворога, плескаючи при цьому крилами. Поки хижак відходить від несподіваної атаки, пташенята встигають зникнути, а куріпки-батьки - полетіти на безпечну відстань.

Найчисленніші ссавці тундри - це лемінги, близькі родичі полівок. Що мешкають на рівнинній і в гірській тундрі Євразії, Північної Америки та Гренландії. Розміри тіла до 15 см, хвоста - до 2 см. Харчуються лишайниками, мохами, травою, ягодами і гілочками полярної верби і берези. Лемінги селяться колоніями, поселення утворюють систему нір і гніздових камер. У тундрі з певною періодичністю спостерігаються масові розмноження лемінгів. Самка з весни до осені дає три-чотири посліду, а це близько двох десятків малюків. При сприятливих умовах часто розмножуються і в зимовий час. Шерсть на зиму світлішає. Дивна особливість у цих звірків - розростання кігтів. На пальцях передніх лап з наближенням зими утворюються своєрідні «копитця», які допомагають розривати мерзлу землю в пошуках їжі.

Тваринний світ холодних районів знаходиться в дуже суворих кліматичних умовах. І головним завданням тварин залишається зберегти тепло свого тіла. У цьому їм допомагає товстий підшкірний шар жиру, шерсть і пух. Низькі температури, що пронизують вітру і слабка рослинність не стають на заваді цікавого і різноманітного тваринного світу холодних районів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.