Навигация
Реклама
Реклама

ЖИВА

  1. Білий ведмідь
  2. морж
  3. тюлень звичайний
  4. нарвав
  5. песець
  6. Лемминг
  7. північний олень
  8. рожева чайка
  9. Кайра
  10. Полярна сова

Арктична морське середовище є ареалом поширення безлічі унікальних видів тварин, серед яких найбільш рідкісними є білий ведмідь, нарвав, морж і білуха. Понад 150 видів риб населяють арктичні і субарктические води, в тому числі найважливіші для рибного промислу тріска і американська камбала. Саме рибогосподарський комплекс арктичної зони забезпечує до 15% вилову водних біоресурсів та виробленої в Російській Федерації рибної продукції.

Білий ведмідь

Арктична морське середовище є ареалом поширення безлічі унікальних видів тварин, серед яких найбільш рідкісними є білий ведмідь, нарвав, морж і білуха

Білий ведмідь є найпотужнішим і сильним сухопутним хижаком на планеті. З ним не можуть зрівнятися ні леви, ні тигри, ні бурі ведмеді. У найбільш великих особин довжина тіла може досягати 3-х метрів, маса доходити до тонни. В основному ж довжина становить 2-2,5 метра, вага 450-500 кілограм. Висота в холці у цих тварин зазвичай 1,5 метра. Самки дрібніше самців. Вони поступаються у вазі майже в півтора рази.

Ареал проживання грізного хижака обмежений зоною Арктики. На півночі білий ведмідь доходить до 88 ° с. ш, на півдні добирається до Ньюфаундленду. На материку його можна зустріти тільки в арктичну пустелю. У тундру він не заходить. Льоди, що дрейфують - рідний дім для білого ведмедя. Іноді вони виносять мандрівника в Берингове і навіть Охотське моря. Опинившись у такій ситуації, він завжди прагне повернутися назад. Підкоряючись внутрішньому інстинкту, ведмідь неухильно слідує на північ і, як правило, дістається до арктичних земель після довгих днів поневірянь і поневірянь.

Тіло білого ведмедя природа дбайливо вкрила теплим хутром білого кольору. Іноді він розбавляється жовтими плямами. В цьому винні яскраві літні сонячні промені, що впливають на ведмежу шубу таким своєрідним способом. Шкіра у звіра чорного або дуже темного кольору. Під нею розташовується товстий шар підшкірного жиру. У задній частині тулуба його товщина може досягати 10 см. На грудях і плечах вона становить 3-4 см.

На грудях і плечах вона становить 3-4 см

Білий ведмідь чудовий мисливець. У нього прекрасно розвинені зір і нюх. Видобуток він може відчути за кілометр, а побачити за кілька. Звіра характеризують терпіння і витримка. Він може годинами лежати біля отвору в льоду і чекати, коли з води з'явиться голова тюленя. Як тільки жертва висовує ніс, щоб зробити цілющий ковток повітря, слід потужний і стрімкий удар лапи. Ведмідь витягує Приголомшений тюленя на лід, але поїдає його не тільки, а тільки шкуру і жир. М'ясо він, як правило, залишає песцям. Їсть його лише в голодні і важкі часи.

Цей хижак прекрасно полює і в воді. Іноді він навіть поднирівает під крижину, на якій знаходиться кілька тюленів. Своїм могутнім тілом білий ведмідь перевертає її, а опинилися у воді бідні ластоногие тут же стають легкою здобиччю могутнього звіра. Не цурається він і моржів. Правда на великих самців не нападає - обмежується молодняком або хворими і слабкими тваринами.

морж

Морж - унікальна тварина Арктики. Належить він до групи ластоногих, сімейству моржевих. Сімейство має один рід і один вид. А вид ділиться на два підвиди: тихоокеанський морж і атлантичний. Ареал проживання тваринного великий і охоплює практично більшу частину прибережних вод Північного Льодовитого океану. Лежбища моржів можна зустріти на західних і східних берегах Гренландії, на Шпіцбергені і в Ісландії. Ластоногие гіганти мешкають на Новій Землі і в Карському морі.

Морж дуже велика тварина. Довжина тіла у деяких особин може досягати 5 метрів, а маса доходити до півтора тонн. Середня довжина самця складає 3,5 метра, вага коливається в межах тонни. Самки дрібніші. Їх звичайна довжина, як правило, 2,8-2,9 метра, маса становить близько 700-800 кг. Всі дорослі моржі мають ікла, що стирчать у них з рота. Їх довжина досягає 60-80 см, а важить кожен не менше 3-х кг.

У цього ластоногих дуже широка морда. На верхній губі ростуть товсті і довгі вуса. Називаються вони вібриси, чимось нагадують щітку і незамінні при виявленні підводних молюсків. Очі маленькі і короткозорі. Морж дійсно дуже погано бачить, зате у нього чудово розвинений нюх. Зовнішніх вух немає, а на шкірі ростуть коротке волосся жовто-бурого кольору. З віком волосяний покрив втрачається. У пожили моржів шкіра абсолютно гола.

Морж - стадна тварина. Його місце існування поширюється на прибережні води, де глибина не перевищує 50 метрів. Саме така товща води вважається для нього оптимальною. Їжу ластоногих знаходить на морському дні. Допомагають йому в цьому чутливі вібриси. Пріоритетом безсумнівно користуються молюски. Тварина «оре» іклами мулистий ґрунт і безліч черепашок піднімається вгору. Морж перетирає їх своїми передніми потужними мозолястими ластами і таким чином розколює шкаралупу. Вона осідає на дно, а драглисті тіла залишаються плавати в товщі води. Ластоногих поїдає їх і знову встромляє ікла в морську грунт. В добу йому необхідно з'їсти не менше 50 кг молюсків, щоб насититися. Рибу моржі не люблять. Їдять її дуже рідко, коли просто немає іншого виходу.

тюлень звичайний

Звичайний тюлень мешкає в східній і західній частинах Північного Льодовитого океану. На сході це Берингове море, Чукотське і морі Бофорта. На заході Баренцове море і південні прибережні води Гренландії. Попадається він і в інших морях Арктики, але в незначній кількості. Заселяє також північні прибережні води Атлантичного і Тихого океанів, а також є постійним жителем Балтійського моря. За своїм зовнішнім виглядом тюлені з різних регіонів відрізняються мало. Хіба що тварини, які живуть на сході або тихоокеанські тюлені, трохи крупніше своїх західних (атлантичних) побратимів. Всього їх налічується на сегодняшіній день 500 тис голів.

Всього їх налічується на сегодняшіній день 500 тис голів

Довжина тіла звичайного тюленя коливається в межах 1,85 м, вага становить 160 кг. Самці трохи крупніше самок, в іншому практично не розрізняються. Характерною відмінністю цих тварин є V-подібні ніздрі. За ним відразу можна дізнатися цього звіра незалежно від забарвлення шкури. Забарвлення ж буває різним. У ньому присутні коричневі, сірі та руді тони. В основному переважає рудувато-сірий колір шерсті. На ній, по всьому тілу, розкидані дрібні коричневі або чорні плями, що нагадують собою мазки довгастої форми. На спині бувають візерунки з чорно-бурих плям. Досить часто у тюленів спостерігаються чорні плями на морді, голові, а також хвості. Дитинчата з'являються на світ такого ж кольору як і їхні батьки. Білого хутра в перші тижні життя, як у деяких інших видів, у них немає.

Харчується звичайний тюлень рибою. У його меню входять корюшка, сайка, навага, мойва, оселедець. Не гребує він і безхребетними. Мешкає цей звір в прибережних водах, ігноруючи далекі подорожі. В кінці літа і восени залягає на косах і мілинах схильних припливи і відпливи. Уникає відкритих місць і широких берегів. Добре плаває, пірнає.

нарвав

У загоні китоподібних існує величезна кількість різних видів ссавців. Найбільш примітними серед них є нарвали. Зобов'язані вони такою популярністю своєму довгому рогу або бивнів, який стирчить прямо з рота і досягає в довжину 3 метри. Бивень цей складається з кісткової тканини, але нарівні з твердістю надзвичайно гнучкий. Насправді він є нічим іншим як одним з двох верхніх зубів, який проштрикнув верхню губу і вилізлим назовні. Важить такий бивень 10 кг.

Важить такий бивень 10 кг

Нарвав - досить велика тварина. У довжину деякі представники цього виду досягають 5 метрів. Звичайна ж довжина коливається в межах 4 метрів. Вага самця становить півтори тонни. Самки важать від 900 кг до тонни. У цього ссавця чомусь немає спинного плавця. В наявності є тільки бічні плавники і потужний хвіст. Голова у нарвала кругла, на ній рельєфно виділяється лобовий бугор. Рот розташований низько і дуже маленький. Черево ссавця світлого кольору. Спина і голова значно темніше. Вся верхня частина тіла покрита сірувато-бурими плямами різного розміру, що роблять спину і голову ще темнішими. Очі невеликі, глибоко втоплені, з активно циркулює внутрішньоочної рідиною. Тобто вони повністю пристосовані до суворих арктичних умов, та до того ж ще й наділені гострим зором.

Харчуються нарвали в основному молюсками й ракоподібними. Риба також входить в їх раціон. Та ж тріска, камбала, палтус і бичок є невід'ємною частиною меню цих тварин. При полюванні на донних риб самець часто використовує свій бивень. Він полохали їм жертву, змушує її піднятися з дна.

песець

Песець або полярна лисиця належить до виду песців родини собачих, є хижаком. Ареал її проживання дуже великий. Він живе в полярній тундрі Євразії та Північної Америки, в Гренландії і на Шпіцбергені. Звичний на Новій Землі, на Північній Землі і на Землі Франца-Йосипа. Острови Північного Канадського архіпелагу також його споконвічна вотчина. Мешкає і на багатьох інших островах Північного Льодовитого океану. Взимку він мігрує в пошуках кращої долі як на північ, так і на південь. Його можна зустріти і серед арктичних льодів, незмінно наступним за білим ведмедем, і в низов'ях Амура, і в суворій Прібайкальськой тайзі. Він проходить тисячі кілометрів і може з Таймиру дістатися до Аляски за кілька місяців.

Песець не може похвалитися великими розмірами. Довжина його тіла коливається в межах від 50 до 75 см. Пухнастий хвіст становить в довжину 25-30 см. Висота в холці досягає 30 см, вага не перевищує 10 кг. В основній же своїй масі самці, в благодатні ситні часи, важать 5-6 кг. Самки більш витончені - їх вага на 500 грамів менше. У цього звіра підошви лап надійно укриті волосяним покривом. Передбачлива природа зробила це для того, щоб тварина їх не обморозив. Вуха також закутані густим хутром і зовсім невеликі. Це не заважає песцеві прекрасно чути. У нього також відмінне нюх, а ось зір, як і у всіх собачих, гостротою не відрізняється. Морда коротка, тіло приосадкувате. Якщо потрібно подати голос, то полярна лисиця гавкає. Може і гарчати, щоб налякати супротивника.

З настанням холодів в тундрі стає голодно. Пухнастий хижак змушений покидати насиджені місця. Частина песців спрямовується на північ в зону арктичних льодів. Тварини прилаштовуються біля білих ведмедів і невідступно слідують за ними. Ті є відмінними мисливцями. Вони ловлять тюленів, нарвалів, білух. Поїдаючи шкуру і жир своїх жертв, м'ясо залишають песцеві. Інша частина полярних лисиць рухається на південь. Вони доходять до тайгових місць. Там багато їжі, на відміну від голої тундри, але багато і великих хижаків, які представляють реальну загрозу для маленького звіра. Вовки, лисиці, росомахи знищують песців. Ті, кому вдається вижити, навесні спрямовуються назад в тундру. Вони повертаються в свої лабіринти, і сезонний життєвий цикл повторюється знову.

Лемминг

Маленьке, закутані строкатим хутром тварина з сімейства гризунів підродини ЩУРОВІ носить назву лемінг. Зона його проживання поширюється на райони тундри Євразії та Північної Америки. Цей звір населяє також острова Північного Льодовитого океану. Його можна зустріти практично на всій прибережній території Арктики від Білого моря до Берингової. Він корінний житель Нової Землі, Північної Землі, Новосибірських островів і острова Врангеля. Цей малюк живе практично скрізь, де є хоч якась рослинність. Має кілька видів - всі вони прекрасно пристосовані до суворих полярних умов.

Забарвлення шерсті лемінга буває строката, одноколірна сіра або сіро-бура. У деяких видів хутро взимку набуває більш світлий колір. У копитного лемінга шкура стає білою. Звірятко практично повністю зливається зі сніговим покривом. Довжина тіла гризуна коливається в межах від 10 до 15 см. Маса становить близько 50-70 грам. У нього короткі ноги, хвіст не буває довше 2 см, а крихітні вушка повністю приховані в хутрі.

В основному лемінги ведуть одиночний спосіб життя, але деякі види об'єднуються в невеликі групи. Живуть в норах, взимку влаштовуються під снігом. Харчуються рослинною їжею. У їхньому раціоні містяться осока, мох, листя і молоді пагони верби і берези. Гризун також споживає морошку, лохину, інші ягоди. У ситні роки стрімко розмножується. У голодні часи спостерігається масовий відхід цього звірка з насиджених місць. Пробираються лемінги в більш ситні краю поодинці. У річок і проток скупчуються в величезні зграї. Плаває гризун дуже добре, тому водні перешкоди долає успішно. Але в будь-якому випадку безліч звірів гине від зубів і пазурів сухопутних і водних хижаків.

північний олень

Північний олень є парнокопитним ссавцем сімейства оленевих. Ареал його поширення охоплює землі північній частині Євразії і Північної Америки. Його можна зустріти на заході Кольського півострова, в Карелії, на Камчатці, в Західній Чукотці. Є він і на півночі Сахаліну. У великій кількості мешкає на островах морів Північного Льодовитого океану, прекрасно відчуває себе на Алясці і в північній Канаді.

Довжина тіла тварини становить 2-2,2 метра. Вага коливається в межах від 120 до 210 кг. Висота в холці досягає 1,4 метра. Бувають і більш низькорослі олені. Їх висота не перевищує 1,2 метра. Північні олені, що мешкають в тундрі, а також на островах Північного Льодовитого океану, поступаються в розмірах своїм південним побратимам, які віддають перевагу жити в тайгових районах. Тулуб парнокопитного витягнуте, приосадкувате. На шиї тварини росте грива. Вона не відрізняється великою довжиною, у деяких оленів практично непомітна.

Раціон харчування північного оленя складається в основному з рослин. На першому місці стоїть ягель або оленячий мох. Тварина дістає його з під сніговою шуби, розкидаючи її копитами. У їжу йдуть також інші лишайники, трава, ягода. Не гребує олень і грибами. Їсть яйця птахів, зазевавшихся гризунів. Може поласувати і дорослим птахом, якщо йому випаде така можливість. У зимовий час спрагу втамовує, поїдаючи сніг. П'є морську воду, причому у великих кількостях, для підтримки сольового балансу в організмі. З цієї ж причини гризе скинуті роги. Іноді олені гризуть роги один у одного саме через брак мінеральних солей в раціоні харчування.

рожева чайка

Рожева чайка відноситься до роду чайок сімейства чайкових. Ця маленька красива і тендітна птах живе в суворих районах Арктики. Місця для гніздування вона вибирає в низов'ях холодних північних річок. На островах і берегах цих повноводних потоків, поточних в Північний Льодовитий океан, вона і споруджує гнізда. Индигирка, Колима, Яна, Анадир - ось ті річки, які є її рідним домом. Любить вона і озеро Таймир, а також прилеглу до нього тундру. Саме тундра і лісотундра, в літній період, є середовищем її існування. Подобається рожевої чайці і Гренландія, особливо західне узбережжя. Взимку малятко перебирається на морські простори. Її можна побачити і в Норвезькому морі, і в Беринговому. Ця витончена птах мандрує практично по всім вільним від льодів водам Арктики.

Довжина тіла рожевої чайки не перевищує 35 см. Маса становить 250 грам. Спина птиці і верх крил мають сіро-сизий колір. Голова блідо-рожева - майже біла, груди рожева, дзьоб чорний, а ноги червоні. Шию, в літній період, окантовує вузька чорна смужка. Взимку вона пропадає. Хвіст має клиновидний вид. Рожева чайка прекрасно плаває в річковій воді. У морях воліє сідати на крижини: морські купання її не приваблюють через низьку температури води.

В період гніздування по берегах північних річок харчується рожева чайка комахами і дрібними молюсками. На морських просторах птах їсть рибу і ракоподібних. Іноді підлітає до осель людей, щоб біля них поживитися їжею. Сама також стає об'єктом полювання. Ті ж песці поїдають яйця цих птахів, не відмовляються від них і північні олені. Людина також прикладає до цього руку. Дорослу чайку люди винищують через красивого і оригінального забарвлення. З убитих птахів умільці роблять опудала, які стоять хороших грошей, що ні в якій мірі не може служити виправданням подібної діяльності.

Кайра

Кайра відноситься до роду птахів з сімейства чістікових. Вона є споконвічним жителем полярного регіону. Вся її ділова активність проходить у кромки дрейфуючих льодів. Біля них вона полює, а гніздиться на неприступних скелях, які відстоять зовсім недалеко від безмежного крижаного поля. Птах живе на берегах Гренландії, Нової Землі, Ісландії. Її рідною домівкою є Шпіцберген і Земля Франца-Йосипа. На сході зона її життєдіяльності обмежується Алеутскими островами і островом Кадьяк біля південного узбережжя Аляски. Вона щільно заселила практично все північне побережжя Євразії, що говорить про її велику чисельність. На сьогоднішній день цих птахів налічується більше 3-х мільйонів, що дійсно чимало, але в той же час для величезної Арктики цифра не дуже значна.

Птах має Середні розміри. Довжина ее тела колівається в межах від 40 до 50 см. Вага лежить в діапазоні від 800 грам до півтора кілограмів. Крила по відношенню до тела маленькі. Птаха тому Важко злітаті. Щоб піднятіся з води в Повітря, їй нужно пробігті по водній поверхні НЕ менше 10 метрів. Зате їй зручно починати свій політ з високих скель. Вона кидається вниз, розправивши крила, і ширяння над землею плавно переходить в політ. У своєму оперенье кайра тяжіє до класичного стилю. Верхня частина її тіла чорна, нижня - біла. Дзьоб також чорний, а ось шия змінює забарвлення залежно від пори року. Взимку вона білосніжна, а в теплу пору року чорніє. Розрізняються два види кайр: тонкодзьобого і толстоклювая.

Полюють вони тільки під водою. Пірнають на глибину 15-20 метрів. У цій товщі води ловлять рибу. Є кайра мойву, тріску, сайку, любить оселедець, піщанку. Крім риби в її шлунок потрапляють морські черв'яки, креветки, краби. За довгий полярний день птах з'їдає не менше 300 грам різної морської живності. Примітно те, що назад, через кишечник, виходить близько 200 грам відпрацьованого продукту. У ньому міститься багато органічних речовин, які служать живильним кормом тим же самим рибам і молюскам. Останні активно розмножуються і знову потрапляють в шлунок птиці. Це зайвий раз доводить, що природа дуже раціональна і практична.

Полярна сова

Полярна сова або біла сова, як її ще називають, відноситься до роду пугачів загону совоподібних. Це великий птах, зона проживання якої поширюється на полярну тундру Євразії та Північної Америки, а також острова Північного Льодовитого океану. Цей птах живе в Гренландії, на Новій Землі, на Північній Землі. Її постійно бачать на Новосибірських островах і на острові Врангеля. Вона мешкає на Шпіцбергені, на Землі Франца-Йосипа, на острові Ян-Маєн, Алясці і на островах Берингової моря. Присутній на островах Колгуєв і Вайгач, тобто, практично, заселяє всю Арктику, не випускаючи з зони своєї уваги навіть найвіддаленіші і маленькі ділянки суші.

Полярна сова має досить велике тіло. Його довжина, у самців, становить 55-65 см, самки більші. Вони досягають в довжину 70 см. Вага самців коливається в межах 2-2,5 кг - представниці слабкої статі важче. Іноді самки мають масу 3,2 кг, частіше ж їхня вага відповідає 3 кг. Розмах крил досягає 165 см. У птиці кругла голова і яскраво-жовті очі. Вуха зовсім невеликі - їх практично не видно. Дзьоб забарвлений в чорний колір. При цьому він майже повністю закритий пір'ям. Видно тільки його кінчик. Ноги покриті довгими патлами пір'я, дуже сильно схожими на шерсть. Кігті чорні як і дзьоб.

Полярна сова явно тяжіє до відкритих просторів. Птах завжди полює з землі, влаштовуючись на високому місці. Вона оглядає околиці, виглядає здобич, а побачивши гризуна, важко змахує крилами, підлітає до нього і вцепляется в приречену жертву своїми гострими кігтями. Маленьку живність проковтує цілком. Велику здобич роздирає на частини і поїдає. Шерсть і кістки відригає у вигляді маленьких грудочок. У день полярна сова з'їдає не менше 4-х гризунів, щоб насититися. Полювати за краще в ранні ранкові або вечірні години.

#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.