Навигация
Реклама
Реклама

14 тажни факти за Дубаи. И не е толку добро како што изгледа на прв поглед

Дубаи е еден од најубавите и најинтересните градови во светот. Сите овие луксузни облакодери, скапи автомобили и тони злато несомнено изгледаат импресивно. И во Дубаи цела година, одлично време! Но, како што знаете, постојат места на сонцето. Ние ќе ви кажам за овие точки кои го затемнуваат светлиот и сјаен свет на Дубаи.

Работниците работат 14 часа во дивината

Дубаи се развива и се гради со неверојатно, брзо темпо. Меѓутоа, градењето има потреба од работа, нели? И овие луѓе работат во исклучително тешки услови, 14 часа на ден, па дури и во диви топлина (лето температурата може да достигне до 48 степени). Туристите во Дубаи во оваа топлина се советуваат да не останат на сонце повеќе од пет минути, но никој не се грижи за работниците. Се разбира, ова предизвикува многу фатални несреќи, но парите од Дубаи тивко ги покриваат сите овие проблеми.

Затворска затворска казна за бакнеж во јавноста

Сите овие прекрасни фотографии од Дубаи може да бидат погрешни и да дадат чувство дека во овој град има екстремно либерален ред, но ова не е случај. Муслиманите се строги. На пример, на јавни места е забрането да се бакнуваат. Зошто да се бакнуваат - дури и раката не може да се одржи. Туристите кои ги прекршуваат овие правила се принудени да плаќаат огромни парични казни и дури можат да одат во затвор (такви случаи се случиле).

Туристите кои ги прекршуваат овие правила се принудени да плаќаат огромни парични казни и дури можат да одат во затвор (такви случаи се случиле)

Сексуално ропство

На се што е поврзано со секс, дрога и алкохол, локалниот закон е исклучително суров. Девојката може да има проблеми дури и поради тоа што одеше по улицата со отворени раце. Сепак, како што паѓа ноќта, работите се менуваат. Најстарата професија на светот во Дубаи е во подем: постојат повеќе од 30.000 проститутки кои ги нудат своите услуги за 500 долари на час. Тоа звучи како не најдобро решение, но, очигледно, ова се Дубаи стапки. Сепак, проблемот е поинаков: големиот бизнис поддржува и поттикнува проституција, иако е нелегален. Ова, така да се каже, е еден од традиционалните извори на профит, добро познатата валкана тајна на Дубаи - "бело ропство" и сексуална трговија, на кои полицијата им следува.

Трошејќи огромни количини на вода

Дубаи се наоѓа во пустината, што значи дека тие знаат за проблемите поврзани со вода за пиење од прва рака. Се разбира, додека парите растат на дрва, овие проблеми лесно се решаваат, и уште повеќе: тука успеваат целосно да заштедат вода и отпад. На пример, таа се троши во голем број за наводнување на тревниците на терени за голф, од кои има многу во Дубаи. И таквиот непромислен пристап тука е буквално сè. Која споредба е подобро да се избере - привидение во пустината или празник за време на чумата?

Кога ќе истече маслото, Дубаи ќе биде покриен со бакар

Кога ќе истече маслото, Дубаи ќе биде покриен со бакар.

Тоа не е толку тешко да се изгради рај во средината на пустината, ако имате многу црно злато. И ова, воопшто, е единственото нешто на кое почива целиот Блиски Исток, вклучувајќи ги и Обединетите Арапски Емирати. Но, оваа ситуација не може да трае вечно! По 20 години, нафтата ќе почне да се пропушта или нејзината цена ќе се зголемува толку високо што луѓето ќе се префрлат на други извори на енергија. И тогаш балонот Дубаи едноставно ќе пукне. Овој град ќе служи како највидлив пример за тоа како да заработите многу пари, без да се грижите за последиците.

Овој град ќе служи како највидлив пример за тоа како да заработите многу пари, без да се грижите за последиците

Диви расизам

Живееме во 21-от век, кога луѓето повеќе не го сметаат расизмот за нормата. Сепак, човештвото е подготвено да направи исклучок. На пример, никој не се грижи дека расизмот е движечка сила во Дубаи. Во овој град се користат диви правила и на лицето се оценува колку е добар неговиот пасош. На пример, за иста работа Американците и Европејците се платени два до три пати повеќе од луѓето од земјите од третиот свет. Па, тоа е, луѓето не се платени врз основа на знаење и вештини, туку врз основа на националноста.

Труд ропство

Надвор, Дубаи е убава, но вреди да се копа подлабоко - и да одат во пеколот, каде што просперитет на трудовата ропство. Се разбира, формално, сè е во согласност со законот, но во пракса луѓето од земјите како Индија, Пакистан и Кина доаѓаат тука за да заработат пари и да станат целосно зависни од работодавецот. Тие ги земаат своите пасоши, плаќаат пени и ги принудуваат да работат повеќе отколку што треба. Значи соништата за добар живот во оваа земја се свртуваат кон овие луѓе на понижување, напорна работа и многу мала плата.

Нема грижа за животната средина    Бескрајните големи градежни проекти доведуваат до огромна количина на отпадна вода и хемиски отпад, но не секој сака да инвестира во заштитата на животната средина и системите за третман на отпадни води, претпочитајќи само да го отфрли сето тоа некаде и да го исцеди - на пример, веднаш до морето

Нема грижа за животната средина

Бескрајните големи градежни проекти доведуваат до огромна количина на отпадна вода и хемиски отпад, но не секој сака да инвестира во заштитата на животната средина и системите за третман на отпадни води, претпочитајќи само да го отфрли сето тоа некаде и да го исцеди - на пример, веднаш до морето. Како реагира државата на ова? Зошто, тие ја исклучија ѕидот на тишината на оваа тема - тоа е сè. Згора на тоа, подигнувањето на такви теми е опасно - може да биде протеран од земјата.

Згора на тоа, подигнувањето на такви теми е опасно - може да биде протеран од земјата

Брзи автомобили = брза смрт на патот

О, колку скапи и кул автомобили во Дубаи! Тука на патот можете да ги најдете најретките и скапи модели на автомобили. Се разбира, кога најновите спортски автомобили се пресекуваат со голема брзина околу градот - ова е фасцинантен поглед. Но, овој медал има недостатоци. Возењето тука е опасно по живот: повеќето возачи не се одликува со добри манири и сообраќајни правила. Додади на оваа непромислена возачи за брзи автомобили и ќе добиете највисоко ниво на сообраќајни несреќи на патиштата.

Во Дубаи, сè е вештачко

Многумина што имале можност да живеат и работат во Дубаи велат дека сè што не е реално - од вештачки дрвја до лажни насмевки на нивните лица. Богатите го изградија Дубаи како некакво вештачко место во кое луѓето од целиот свет можат да се чувствуваат како кралеви. За жал, оние кои останаа таму повеќе не разбраа дека целиот овој луксуз е само да се евоцираат лажни (иако пријатни) емоции кај луѓето и да се извлечат сите пари од нив. Ако Дубаи беа човек, овој човек ќе има илјадници пластични операции и срце од метал.

Ако Дубаи беа човек, овој човек ќе има илјадници пластични операции и срце од метал

Законот е суров за оние кои немаат пари.

Да, Дубаи е полн со гламурозни забави, луксузни автомобили и многу богати луѓе. Сепак, постојат и многу несреќни луѓе, и никој не се грижи за нив. Многу луѓе дојдоа во Дубаи со надеж за подобар живот, но законите тука се толку сурови што треба да пропуштите да плаќате долг или парична казна - и може да завршите во затвор. Истото важи и за вработените во транснационалните корпорации. Ако некоја компанија доживее некои проблеми со бизнисот, тогаш нејзините вработени, исто така, имаат проблеми - тие се земаат од нивните куќи и се ставаат во затвор.

Сонапур - работно гето во Дубаи

Сонапур е мала област на Дубаи која може да се нарече домот на сите сиромашни работници. Со текот на годините, ова место стана своевидно работно гето, каде што се повеќе и повеќе нови полу-плочи од земјите од третиот свет. Според некои проценки, повеќе од 150.000 работници живеат (или подобро, преживуваат) во Сонапур во неиздржливи услови. Во една мала соба поднесете осум или повеќе луѓе. Со хигиената овде, сè е тажно. Ако само имаше храна! Но, тоа не е секогаш доволно. Како државата решава овој проблем? Таа верува дека се додека овие луѓе се во можност да изградат луксузни хотели и облакодери, нема проблем.

Таа верува дека се додека овие луѓе се во можност да изградат луксузни хотели и облакодери, нема проблем

Диви животни во Дубаи не се толку диви

Луѓето во Дубаи имаат толку многу пари што не знаат каде да го поминат. Некој купува златни автомобили, некој плива во базени исполнети со долари. Не погрешно разбирај се - нека се капе, ако никому не му наштети. Но, она што навистина може да биде опасно е сè попопуларната мода за дивите животни како миленичиња. Шеиците не се задоволни со повеќе кучиња и мачки, им даваат тигри, пантери, леопарди, лавови или некое друго егзотично нешто. И тие не се грижат за фактот дека животните страдаат - Понте е поважно.

Слободата на говорот во Дубаи е мит

Дубаи е едно од оние места каде што можете слободно да ги изразат своите мисли само додека тие се согласуваат со владината линија. Инаку, тајната полиција брзо ја започнува својата работа, нудејќи им на "бунтовниците" избор од две опции - да затвори или изгуби сè што има. Понекогаш постои трета опција - да се оди во затвор, ако претходните две не ви одговараат. Сепак, обично секој ја избира првата опција.

Борбата против владата е речиси бескорисна, особено со оглед на фактот дека повеќе од 80 отсто од населението на Обединетите Арапски Емирати се емигранти. Законот за добивање на државјанство е толку комплициран и лукав дека без многу пари не може да се добие ова државјанство. Можете да живеете во Дубаи 20, 50, но најмалку 100 години - тоа не помага. Затоа, ако зборуваш премногу, едноставно може да се депортира - тоа е сè.

Ова место е управувано од диктатори.

Дали знаете кој го води шоуто? Ова треба да каже неколку зборови. ОАЕ е, теоретски, федерална монархија предводена од претседателот Калифа ибн Зајед ал Нахајан. Но, всушност постои диктатура и зад сите важни одлуки е Емирот на Дубаи, потпретседателот и премиерот Мохамед Ибн Рашид ал-Мактум. Се разбира, тој исто така ги контролира сите парични текови и ја надгледува модерната трговија со робови. Шеик Мохамед има таква огромна моќ дека неговиот збор е секогаш одлучувачки - и секоја будала која се осмелува да мисли поинаку ќе плати одлично за тоа.

Сликата го прикажува Дубаи престолонаследникот Шеик Хамдан ибн Мохамед Ал Мактум, еден од синовите на шеикот Мохамед.

Овде е толку различен и контроверзен овој Дубаи. Таму може да ви се допадне многу, и да одите таму како турист е одлична идеја. Иако непријатните факти што ги набројавме погоре, малку ја расипуваат сликата на овој сјаен златен град. Да, сето ова луксуз изгледа неморално наспроти позадината на ропството и сиромаштијата на голем дел од населението. Но, туристите се грижат за ова, се чини дека не се задолжителни.

Но, туристите се грижат за ова, се чини дека не се задолжителни

Извор на

Меѓутоа, градењето има потреба од работа, нели?
Која споредба е подобро да се избере - привидение во пустината или празник за време на чумата?
Како реагира државата на ова?
Како државата решава овој проблем?
Дали знаете кој го води шоуто?
#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.