Навигация
Реклама
Реклама

Кафе пауза - што е пауза за кафе, историја, како да се организира во Москва

  1. Кафе пауза - историјата на
  2. Чај пауза во Велика Британија
  3. Кафе пауза овие денови
  4. Кафе пауза во Москва

Сите ние сега знаеме дека паузата за кафе е краток период на одмор со мала количина топли пијалаци и закуски во текот на работниот ден.

Кафе пауза - историјата на

Терминот "кафе пауза" веројатно потекнува од крајот на 19 век во Stoughton, Висконсин. Беа организирани од страна на сопругите на норвешките имигранти. Градот го прославува овој настан секоја година со фестивалот Кафе пауза Stoughton ( Кафе-пауза Stoughton ) со почеток во 1880 година.

Во 1951 година, "Тајмс" забележал дека "за време на војната паузата за кафе беше вклучена во договорите за синдикатите". Овој термин подоцна стана популарен поради рекламната кампања на Пан-американското кафе за кафе во 1952 година, што ги поттикна потрошувачите да "дадат кафе пауза - и дајте што ви дава кафе", што преведува вака: "Дајте се Кафе пауза - Земи го тоа кафе што е за вас. "

Џон Б. Вотсон, психолог во однесувањето, кој подоцна работел со фирмата за кафе Максвел Хаус, помогна во популаризирање на кафе пауза во американската култура.

Чај пауза во Велика Британија

Што се однесува до Британија, потеклото на сличен процес, но со пристрасност за чај, потекнува од минатиот век во една од студиите спроведени во Англија во раните 1900-ти.

Стенли Кент, дипломиран професор по Оксфорд и прв професор по физиологија на Универзитетскиот колеџ во Бристол, спроведе истражување за "замор на производството" на барање на Министерството за внатрешни работи.

Ова дело беше проследено со Меѓународниот конгрес за хигиена и демографија, што се одржа во Брисел во 1903 година. Таму, меѓу другото, беше усвоена резолуција дека владите максимално треба да го олеснат проучувањето на факторите како заморот на индустриските работници.

Овој фактор е поврзан со забележлив ефект врз инциденцата и тежината на болеста. Исто така, беа споменати монотонијата на работата и ефектот на алкохол врз мускулната активност и менталниот замор.

И терминот "чај-пауза" или чај пауза, беше директен резултат на оваа работа. И терминот чај-пауза или чај пауза, беше директен резултат на оваа работа

Кога Кент бил испратен од министерот за внатрешни работи за да го провери влијанието на прекинот на чајот врз продуктивноста, раководството го одбило врз основа на тоа дека имале јасен распоред за производство кој мора да се почитува.

Сепак, Кент инсистираше на сопствените и ги спроведе потребните тестови. Резултатите од истражувањето на Кент беа презентирани во двата дома на парламентот на 17 август 1915 година во "Среден извештај за" Производната замор "со физиолошки методи". Во тоа време, во државна сопственост различни производствени капацитети, односно, може слободно да воведат нови методи и процеси, вклучувајќи чај паузи. (Извор Википедија )

Кафе пауза овие денови

Кафе паузата обично трае од 10 до 20 минути и често се случува или пред ручек или 2-3 часа пред крајот на работниот ден.

Понекогаш кафе пауза се одржува како формален настан, во јасна временска рамка Понекогаш кафе пауза се одржува како формален настан, во јасна временска рамка. Во некои компании, паузата за кафе поминува директно во работната област.

Маса со топли пијалаци, колачи, сендвичи и десерти се сервира во одредено време и во утринските часови и попладне, работодавачот може да организира угостителска куќа за секојдневно работење.

Или овој вид на вклучена може да се сервира во специјално назначени соба или чај соба.

Општо земено, терминот "кафе пауза" почна да означува било каков прекин во работниот или образовниот процес. Тоа може да се случи и во канцеларијата и во салата на конференциската сала или во студиската соба.

Но, нејзината главна корисна функција е сеуште иста - да се даде можност да се направи пауза во работата или студиските активности со цел да се подобри продуктивноста на работното место.

Кафе пауза во Москва

За нашата компанија, организацијата на паузи за кафе е една од главните области на угостителството, што го правиме повеќе од 10 години.

#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.