Навигация
Реклама
Реклама

Кои документи се потребни за пасош: најновата комплетна листа

 1. Документи за регистрација на стариот и новиот меѓународен пасош (за возрасни, деца до 14 години и деца...
 2. Кои документи се потребни за меѓународен пасош за возрасни (возрасни)
 3. За дете под 14 години и од 14 до 18 години (малолетник)
 4. Апликација за меѓународен пасош (за нов и стар примерок)
 5. Разлики на странски пасоши од стариот и новиот примерок: кои се разликите?
 6. Меѓународен пасош на стариот примерок (генерација) за период од 5 години
 7. Меѓународниот пасош на новиот примерок (генерација) за период од 10 години
 8. Разлики
 9. Кои документи се потребни за замена на пасош?
 10. Документи за регистрација на пасош на нов начин:
 11. Каде да се добие пасош? Каде да ги предаде документите?
 12. Колку долго е меѓународниот пасош?
 13. Времето на новиот и стариот дизајн:

Купените летови и резервираните хотели, време е да се размислува за пасош, иако нема потреба пред тоа да се направи. За да ја напуштите Русија и да стигнете во друга земја, потребен ви е не само пасош на вашата земја, туку и странски пасош. И за регистрација и приемот се потребни некои формалности и ќе откриете кои документи се потребни за меѓународен пасош подолу (ажурирани информации за јануари 2019 година).

И за регистрација и приемот се потребни некои формалности и ќе откриете кои документи се потребни за меѓународен пасош подолу (ажурирани информации за јануари 2019 година)

Содржината

За нетрпеливи (брзи) подготвивме табела:

Документи за регистрација на стариот и новиот меѓународен пасош (за возрасни, деца до 14 години и деца од 14 до 18 години)

Кои документи се потребни за меѓународен пасош за возрасни (возрасни)

Меѓународен пасош нов примерок

(биометриски)

Пасош во стариот стил 1 Барање за пасош во 2 копии - за да ги увери службените лица на местото на работа. Не-работници не треба да потврдат 2 пасош на Руската Федерација и копии од пополнетите страници (поштенски марки, евиденција, поштенски марки) 3 Заверена копија од работниот запис за работникот (пополнети страници). За пензионер или не работат - оригиналната книга и нејзината копија. За учениците и учениците - потврда од училиштето 4 За мажи (18-27 години) кои служеле во армијата - воен документ и нејзина фотокопија. За оние кои сеуште не служеле - потврда од воената пријава и запишување, издадена во образец №32. 5 Поранешен пасош, ако има копија од првата страница. 6 За војската, дозвола од командата. 7 Јавен сервис (зелено пензиско уверение) се бара преку јавни услуги (портал за јавни услуги). 8 Слики - 2 парчиња.

(3,5х4,5 - мат и подобра боја)

Фото - 4 ЕЕЗ.

(3,5х4,5 - мат и подобра боја)

9 Потврда за државни давачки - 5.000 рубли (од 3 август 2018 година) Потврда за државни давачки - 2.000 рубли. Ако постои важечки пасош, тогаш 500 рубли за правење промени

За дете под 14 години и од 14 до 18 години (малолетник)

Меѓународен пасош нов примерок

(биометриски)

Меѓународен пасош во стариот стил 1 Апликација за странски пасош во 1 копија - не е потребно да се потврди. Ако сакате, можете да го уверите родителот.

2 Пасош на Руската Федерација и копија од пополнетите страници (марки, евиденција, поштенски марки) - родителот и ако детето има 14 години или повеќе 3 Уверение за раѓање и фотокопија 4 Државен влез и копија 5 Поранешен пасош, ако е достапен и копија од првата страница 6 Преку јавни услуги (портал за јавни услуги) ви е потребен број SNILS (зелен пензиски сертификат) 7 Фотографии - 2 ЕЕЗ.

(3,5х4,5 - мат и подобра боја)

Фото - 4 ЕЕЗ.

(3,5х4,5 - мат и подобра боја)

8 Потврда за плаќање на жиг и потврда за плаќање

5000 рубли (14-18 години)

2500 рубли (до 14 години)

Потврда за плаќање на државни давачки

2000 рубли (14-18 години)

1000 рубли (до 14 години). Ако постои важечки пасош, тогаш 500 рубли за правење промени

* Листата на документи за меѓународен пасош е регулирана со редоследот на Сојузната миграциона служба од 26 март 2014 година N211 (ставови 28.1.1-28.3.7).

Некои важни забелешки на листата на документи:

 • Сега не ви е потребна копија и оригинална работна книга
 • Нема потреба да ја потврдите формата кај работодавецот
 • Задолжително присуство во детето на FMS (направи дигитална фотографија)
 • Отпечатоци од прсти земени од деца над 12 години
 • Ако сте испратени на службено патување од работа, а веќе имате меѓународен пасош (со најмалку една марка), потребна е петиција од организацијата за да добиете втор
 • Ако живеете на територијата на Калининградскиот регион, државната должност не се наплаќа.
 • Жителите на Република Крим и градот федерално значење на Севастопол, исто така, не мора да плаќаат државна такса. Точно, ако се пријавуваат за прв пат
 • Кога ја плаќате државната должност во електронска форма преку "Државни служби", можете да заштедите до 30% (на пример, за издавање на нов примерок за возрасни - 3.500 рубли, едноставен период од 5 години - 1.400 рубли). Попустот важи за безготовинско плаќање: е-паричник, банкарска картичка или мобилен телефон)

Апликација за меѓународен пасош (за нов и стар примерок)

Пред да соберете целосен пакет документи, треба да пополните формулар за апликација.

За пополнување на прашалникот ќе им бидат потребни следните документи:

 • Пасош РФ
 • Сертификат за брак или промена на име
 • Стариот меѓународен пасош (ако е достапен)
 • Поштенски со регистрација
 • Воената легитимација за граѓаните кои служеа во последните 10 години
 • Адреси на организации во кои сте работеле или студирале во последните 10 години
 • Потврда за регистрација како индивидуален претприемач (ако ИП е затворен во рок од 10 години - потврда за суспензија на активност)

За малолетник:

 • Уверение за раѓање
 • Националноста на детето (ако има)
 • Пасош на Руската Федерација (дете 14-18 години)
 • Претходен меѓународен пасош (ако има)
 • Пасоши за родители

Можете да преземете од нашата веб-страница:

за возрасни и за малолетник

За оние кои одат во морето (каде што е најдобро да се опуштите во странство):

 1. Во август
 2. Во септември
 3. Во ноември
 4. Во декември

Меморандум:

 • Апликацијата е полна со црно мастило или со компјутер. Ако со рака, јасно и без грешки
 • Формуларите за аплицирање се прифаќаат на еден лист со обрт (пријавата пополнета на два листа нема да биде прифатена)
 • Сите предмети мора да бидат пополнети.
 • Во пријавата за малолетник, ставовите 1-9 ќе бидат пополнети за самиот дете, а останатите 10-18 на задната страна - за претставникот
 • Потписот мора да биде во рамките на границите на полето за потписот (излез или допирање не е дозволено)
 • Вработениот во Службата за миграција ("ФМС") е должен да го провери прашалникот и да потврди со неговото декодирање

Сакате да знаете каде да се одморите летото на морето оваа година безбедно
Сакате да знаете каде да се одморите летото на морето оваа година безбедно

Разлики на странски пасоши од стариот и новиот примерок: кои се разликите?

Како што веќе разбравте во Русија, постојат два типа пасоши кои одат во странство. Ајде да видиме каква е разликата меѓу нив.

Меѓународен пасош на стариот примерок (генерација) за период од 5 години

Погледни го ширењето и покривањето на документот.

Меѓународниот пасош на новиот примерок (генерација) за период од 10 години

Еве го својот изглед и првиот пресврт

Разлики

На предниот дел од корицата:

 • Написи: "Пасош" и "Руската федерација" на два јазика. На старото - само на руски
 • Исто така на самото дно на новото - иконата

На насловната страница:

 • Ознаката "RUS" во долниот десен агол
 • Напис: "Руската Федерација" на два јазика
 • Страницата е направена од пластична, а не ламинирана хартија.

На втората страница од ширењето:

 • Амблемот во горниот десен агол
 • Серијата почнува со 70, а во стариот - 62-64
 • Фотографија применета од ласер, не залепена
 • На новиот не постои кружен холограм.
 • Нема украс на левата слика
 • И што е најважно - посебен компјутерски чип е сошиена. Овој чип ги содржи сите информации за сопственикот и неговите биометриски податоци.

Стариот примерок се издава за период од 5 години. Ново - за 10 години.

Овде тие ги бараат најпрофитабилните и евтини патувања до секој агол на планетата.

Карактеристични разлики во двата пасоши се:

 • Фотографија со вашата биометрика, која може да се направи само во специјална кабина
 • Трошоците за државни давачки се зголемија двојно
 • Децата треба да направат посебен меѓународен пасош. Претходно е дозволено да се снима во пасош на родители
 • Документот веќе може да се прими во рок од еден месец, но новиот ќе мора да чека до четири месеци (освен за Службата за миграција, се обработува во Москва во "Државниот знак")
 • Патем, во некои земји на ЕУ и САД ограничувања за влез во земјата со пасош без биометрика

Кои документи се потребни за замена на пасош?

Погледнете внимателно на датумот на истекување на пасошот. Ако имате уште 3-6 месеци, тогаш вреди да се размислува за замена. Или можеби сте го смениле вашето презиме или често сте во странство дека страниците со ознаки имаат снема.

Како прв пат да контактирате за регистрација на пасош, кога ќе го промените, ви треба листа на документи.

Документи за регистрација на пасош на нов начин:

 • Пополнет образец во два примерока.
 • Пасош на државјанин на Руската Федерација и копија од својот прв ред (ако сакате, копија од страната со регистрација)
 • Платен прием за државни давачки (можете да платите преку Сбербанк или преку порталот "Државни служби")
 • Фото 35x45 милиметри. Воопшто не е потребно (земете 2-3 фотографии во некои канцеларии за архивата). Дигитална фотографија со биометрика ќе биде донесена токму на самото место. Ако одлучите да се разгледате преку порталот "Gosuslugi", треба да испратите една фотографија
 • Воена лична карта или потврда од воената регистарска служба (за мажи со нацрт-возраст)
 • Претходно издадени пасош за промена на нов
 • Воен персонал - дозвола на командата во пропишаната форма

Кога вашиот нов меѓународен пасош "се подготвува", стариот останува "при рака" (ако периодот не истече). Исто така, ако откажете во времето на издавање, можете да заминете со важечки визи. За да го направите ова, треба да ја напишете соодветната апликација во слободна форма.

Каде да се добие пасош? Каде да ги предаде документите?

Постојат 5 опции каде што можете да ги доставите документите.

 1. Самиот контактирајте со ФМС. Прво треба да се брани редот за испорака на документи, а потоа почекајте повторно - по приемот.
 2. Преку сајт "Gosuslugi". За да го направите ова, потребно е да се регистрирате на порталот, пополнете апликација во електронска форма, да ја испратите, да ја платите државната такса и да чекате за проверка и покана (во случај на не-шоу во рок од 6 месеци - регистрација запира). Важно: ќе ви требаат бројни SNILS и TIN.
 3. Преку MFC (мултифункционален центар). Недостаток на овој метод е тоа што тука можете да аплицирате само за стариот меѓународен пасош (но наскоро луѓето ќе добијат биометриски преку MFC)
 4. Ако собереш повеќе од 35 вработени и оние кои сакаат, тогаш поднесете колективна пријава до ФМС. Потоа работникот на FMS ќе оди до твоето место.
 5. И овој метод е најскапиот (за парите). Во времето на 2019-2020, постојат приватни (комерцијални) организации и фирми кои обезбедуваат услуги за регистрација на пасоши. Предностите на таквата услуга се брзината и вашето време е зачувано. Во текот на првиот ден - 2-3 недели (во зависност од голем број на правни нијанси).

Колку долго е меѓународниот пасош?

Времето на производство зависи од вашата локација, каде што сте регистрирани и живеете, без разлика дали имате пристап до податоци од посебна важност (државни тајни)

Времето на новиот и стариот дизајн:

 • 1 месец - при поднесување документи и добивање на местото на живеење при регистрација
 • 3 месеци - ако сте имале пристап до тајни информации
 • 4 месеци - на местото на привремена регистрација (престој)
 • 3 дена - во исклучителни случаи: смрт или болест на роднините, третман во странство. Треба да се документира. Во овој случај, издаде стариот пасош

Кои документи се потребни за меѓународен пасош како прашање на итност?

 • Заверена телеграма за смрт или сериозна болест на роднина
 • Документ - писмо од болницата (поликлиника) со потврда за лекување во странство
 • Писмо од странска клиника и медицински извештај во местото на живеење
 • PS: Едноставна стандардна хартија "zagrannik" направи побрзо. Бидејќи налогот за регистрација за новиот примерок е одложен поради неколку причини: од 2015 година има потреба да се помине низ постапката за отпечатоци од прсти, правејќи чип, обработка во "Gosznak".
 • И друга тајна - во стариот пасош може да се прават деца. Тоа ќе ви заштеди време за вас ако изработувате одделни пасоши за нив.

Заинтересирани сме - какви проблеми наидовте и како ги решивте кога сте добиле пасош? Споделете подолу во коментарите.

Каде да ги предаде документите?
Колку долго е меѓународниот пасош?
Каде да се добие пасош?
Каде да ги предаде документите?
Колку долго е меѓународниот пасош?
Заинтересирани сме - какви проблеми наидовте и како ги решивте кога сте добиле пасош?
#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.