Навигация
Реклама
Реклама

Водопади Руфабого (Република Адигеја)

  1. Наслов легенда
  2. Белешки за патниците

Водопадите на Руфабого се наоѓаат во областа Маикоп во Република Адигеја, на 2 км од селото Каменомости. Мештаните го нарекуваат селото Хаџок, се нарекува и железничката станица, која од градот Белореченск може да се стигне до byелезничката пруга Северен Кавказ. Водопадите на Руфабого се наоѓаат во областа Маикоп во Република Адигеја, на 2 км од селото Каменомости

Текот на Болшаја Руфабого е притока на реката Белаја, на која се наоѓа селото Каменомовски. Претходно беа испитани само 7 водопади, сега се признава дека има 16 од нив, од висина до 20 метри.

Секој од водопадите има свое име: „Грандијаза“, „Сува“, „Длабока“, „Детска“, „Хамбек“, „Далеку“, „Скромна“, „Лелкин“, „Чаша на loveубовта“, „Плетенки на девојчиња“, „ Rockfall ”,„ B плетенка на девојчето “или„ Laces “,„ Heart of Rufabgo “,„ Cascading “,„ Noise “,„ Three Brothers “.

Во зима, водопадите се покриени со тенок слој мраз и создаваат поинаков, но не помалку моќен впечаток.

Наслов легенда

Според легендата, Руфабго бил гигант кој ја тероризирал целата област и, според преовладувачките услови на великаните и другите силни митски суштества, тој сакал многу убави млади девојки, кои ги одзел на свое барање. Се разбира, мажите беа несреќни што гигантот го зеде најубавиот, и направи обиди да го совлада, но само еден храбар со име Хаџохх успеа да го совлада гигантот. Младиот човек, подучен од горчливото искуство на неговите претходници, отишол кај волшебникот Мезмај и од него дознал дека гигантот може да биде поразен само со раскинување на срцето. Хаџок тргна и пронајде гигант, го повика да се бори. Хаох ја искористи пудрата што му ја дала Мезмај - претворајќи се во облак, прав веднаш го дезориентираше гигантот, а Хахох беше во можност да го искине срцето на гигантот и да го фрли колку што е можно. Моето срце падна во поток и се сврте кон камен. Оттогаш се појави водопадот „Руфабого срце“.

Белешки за патниците

Ако сте неискусен турист или патувате со деца , најдобро е да одите по опремената рута, која опфаќа 5 водопади (од долу низводно). Стандардната траса, чии патеки се опремени , започнува со преминување на мостот, по што се наоѓате во расчистување. Првиот Водар на тројца браќа е малку низводно, веднаш до устието на Крикот Руфабого. Вториот водопад „Бучава“ се наоѓа малку низводно, тој е висок и убав водопад, чија бучава се слуша далеку наоколу. Понатаму по трасата се наоѓа водопадот „Каскада“, кој се шири широко по камените скалила, наречен и „Водопад“. Недалеку од „Каскадата“ низводно е главниот водопад - „Срцето на Руфабого“. Огромен камен, личи на човечко срце во форма, ја блокира патеката со поток, така што водата е поделена на два потоци и се влева во клисурата. Откако се восхитувавте на „Срцето на Руфабого“, одете подалеку - до највисокиот водопад „Мајканска скита“, или на друг начин наречен „Lacing“. Водата што брза во тесен тек од висина на пет-приказна зграда нема да ве остави рамнодушни.


Понатаму, опремената патека завршува, но ако сте подготвени за тежок физички напор, тогаш можете да одите на прошетка погоре за да ги видите сите водопади. тивко ќе стигнете до Спалниот водопад на Мејден - туристите веќе минале видливи патеки. Ако одлучите да ги прошетате сите водопади, се препорачува да се спуштите од првиот водопад низводно, така што на крајот на денот ќе излезете на туристички места и ќе можете да уживате во вашиот одмор.

На територијата Република Адигеја Лоцирани се други интересни природни споменици: Емирејско Езеро

Кавкаски резерват

Извори: blogorossii.ru, vetert.ru/

#
Пользовательское соглашение | Для правообладателей www.ruqmida.ge24d33aa Copyright © 2016 Все права защищены.